0 Comments

Autentiška itališka lazanija

Įspejimas: Lazaniją gaminti pradėkite iš vakaro – kuo ilgiau leisite mėsos padažui pastovėti, tuo jo skonis bus geresnis. Išsikepkite daugiau lazanijos, nei reikia tos dienos vakarienei. Pašildyta lazanija dar skanesnė, jau nekalbant apie patogumą ją užšaldyti ir išsitraukti tada, kai laiko porą dienų leisti virtuvėje nėra.

Šis receptas yra klaskininės itališkos lazanijos su bolognese padažu. Nors kas yra tikra itališka lazanija, tikriausiai kiekviena italė turi savo nuomonę, kaip ir mes turime apie cepelinus ar kugelį. Kaip ten bebūtų, ši lazanija tikrai puiki ir nors darbo ją gaminant yra, skonis viską atperka su kaupu!

Reikalingi ingredientai:

10 vienetųlazanijos lakštų (apytikriai)
100 gramųkietojo sūrio (mėgiamo, naudojome VILVI Memel Reserve)
Mėsos padažui:
700 gramųjautienos faršo (skaniau liesesnio)
400 gramųkonservuotų pomidorų savo sultyse (smulkintų, be odelių)
2 vienetaimorkų (vidutinio dydžio)
1 vienetassalierų stiebų (arba 1 raudonos saldžios paprikos)
2 vienetaisvogūnų
1 šaukštaspomidorų pastos
2 vienetailauro lapų
1 šaukštelisdžiovinto raudonėlio
1 šaukštelisdžiovintų čiobrelių
2 skiltelėsčesnako
pagal skonįdruskos
šiek tiekpipirų
šiek tiekalyvuogių aliejaus
Bešamelio padažui:
600 mililitrųpieno
40 gramųsviesto
40 gramųmiltų
1 žiupsnelismalto muskato (arba keli tarkiai muskato riešuto)
pagal skonįdruskos
šiek tiekpipirų

Paruošimo būdas:

Paruošimas užtruks maždaug 1 valandą.

1.

Pirmimausia ruošiame mėsos padažą. Tam keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir maišant apkepinkite faršą. Apkepintą faršą trumpam atidėkite į šalį. Toje pačioje keptuvėje iki švelniai auksinės spalvos apkepinkite kubeliais pjaustytus svogūnus (jeigu imtų degti, įpilkite dar truputį aliejaus), tuomet sudėkite mažais kubeliais pjaustytas morkas ir smulkiai kapotą česnaką. Maišant pakepinkite iki morkos suminkštės. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą saliero stiebą ir dar porą minučių pakepinkite.

2.

Sudėkite pomidorų pastą, čiobrelius, raudonėlį, lauro lapelius, žiupsnelį pipirų ir išmaišykite. Sudėkite apkepintą faršą, smulkintus konservuotus pomidorus, pagal skonį pagardinkite druska ir išmaišykite. Ugnį sumažinkite, keptuvę uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 20-30 min. Padažui išsitroškinus išimkite lauro lapelius.

3.

Kol troškinasi mėsos padažas, paruoškite Bešamelio padažą. Storadugniame puode ar prikaistuvyje ištirpinkite sviestą. Į jį suberkite miltus ir maišant pakepinkite 1-2 minutes. Nuimkite puodą nuo ugnies ir maišant (geriausia šluotele) supilkite apie ketvirtadalį pieno. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tada per kelis kartus vis išmaišydami supilkite likusį pieną. Grąžinkite puodą ant vidutinės ugnies ir maišydami kaitinkite iki padažas sutirštės, taps kreminės konsistencijos (man užtrunka apie 5-6 minutes). Sutirštėjusį padažą pagardinkite padažą žiupsneliu muskato ir pipirų, įdėkite pagal skonį druskos.

4.

Kai visi padažai paruošti, sluoksniuokite lazaniją. Pirmiausia kepimo inde (naudojome 20×30 dydžio) paskleiskite ploną Bešamelio padažo sluoksnį (nedaug, tik kad daugmaž padengtų indo dugną). Ant jo dėkite lazanijos lakštų sluoksnį.

5.

Ant lakštų paskleiskite mėsos padažo. Jo viršų plonai aptepkite Bešamelio padažu. Dėkite dar vieną sluoksnį lakštų. Šitaip susluoksniuokite visą lazaniją (mums pavyksta 3 sluoksniai, bet tikslus sluoksnių skaičius priklausys nuo jūsų kepimo indo dydžio). Viršutinis sluoksnis turi būti mėsos padažo, aptepto Bešamelio padažu. Susluoksniuotą lazaniją pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

6.

Kepimo indo viršų uždenkite folija ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 minučių, tada foliją nuimkite, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220 laipsnių ir dar pakepkite apie 10-15 minučių iki sūris apskrus (jei mėgstate labai traškų ir apskrudusį viršų, pačioje kepimo galite trumpam įjungti grilio režimą).

7.

Iškepusiai lazanijai leiskite 5-10 minučių “susistovėti”, o tada pjaustykite.

Skanaus!

Dienos daina:

One Reply to “Lazanija

Leave a Reply to Ponas Kukeris Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts