INGREDIENTAI:
PAGRINDUI:
300 gramų sausainių (Gaidelio ar panašių)
150 gramų sviesto (ištirpinto)
1 žiupsnelis druskos
KREMUI:
400 gramų kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
300 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
100 gramų cukraus (arba pagal skonį)
2 šaukšteliai želatinos (su kaupukais)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos
PADAŽUI:
400 gramų šaldytų uogų (naudojau per pus avietes ir juodus serbntus, bet tinka ir kitos mėgstamos)
50 gramųcukraus
1 šaukštas vandens
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Į mažą dubenėlį įpilti 40 ml šalto vandens. Ant viršaus užbarstyti 2 a.š. želatinos. Palikti išbrinkti 10-15 minučių.
- Uogų padažui į prikaistuvį sudėti uogas, cukrų, druską ir 1 v.š. vandens. Kaitinti iki užvirs. Nuo užvirimo pavirti apie 6-8 minutes arba iki padažas sutirštės. Padažą sutrinti elektriniu trintuvu, tada perkošti per sietelį. Palikti atvėsti.
- Sausainius sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišyti su tirpintu sviestu ir žiupsneliu druskos.
- Kepimo formą (naudojau 20×20 cm) ištiesti kepimo popieriumi. Sudėti paruoštą sausainių masę. Spaudžiant rankomis (arba šaukštu) suformuoti tvirtą pagrindą. Dėti į šaldytuvą.
- Želatiną ištirpinti virš garų vonelės arba atsargiai mikrobangėje (neužvirtinti!). Tirpintą želatiną plona srovele maišant supilti į šaltą grietinėlę (neplakti, tik išmaišyti).
- Į didelį dubenį sukrėsti šaltą kreminį sūrį, cukrų, vanilę ir žiupsnelį druskos. Šiek tiek paplakti elektriniu plaktuvu, kad ingredientai susijungtų. Toliau plakant pamažu supilti grietinėlę. Plakti vidutiniu greičiu iki kremas ims laikyti formą. Jį sukrėsti ant torto pagrindo, išlyginti paviršių.
- Ant kremo viršaus paskleisti 2-3 šaukštus paruošto uogų padažo. Silikonine mentele jį tolygiai paskirstyti ir sukamaisiais judesiais šiek tiek įmaišyti į kremo paviršių. Tuomet uždėti dar šiek tiek uogų padažo ir sukurti marmuro raštą. Tai patogu daryti mediniu plonu pagaliuku – juo vedžioti ant papildomai uždėtos uogų masės į visas puses iki kol gražiai pasiskirstys.
- Paruoštą sūrio pyragą dėti į šaldytuvą bent 3-4 valandoms (arba nakčiai).

Categories: