250 gramųkvietinių miltų
120 gramųsviesto (minkšto, kambario temperatūros)
120 gramųrudojo cukraus
50 gramųcukraus
120 gramųšokolado lašelių (arba gabalėliais pjaustyto juodo šokolado)
120 gramųmoliūgų tyrės (tirštos, žr. patarimus)
1 šaukštelisvanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus)
1 šaukštelisprieskonių meduoliams (arba cinamono)
0.5 šaukšteliocinamono
1.5 šaukšteliokepimo miltelių
1/4 šaukšteliodruskos

PARUOŠIMO BŪDAS:

 Paruošimo laikas: Apie 45 min.

1.

Įjungti orkaitę kaisti iki 180 laipsnių (kaitinimas – viršus+apačia, be vėjelio). Didesnę kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.

2.

Į didelį dubenį dėti kambario temperatūros sviestą, berti rudąjį cukrų ir paprastą cukrų. Plakti elektriniu plaktuvu apie 1-2 minutes iki sviestas įgaus purumo.

3.

Į paruoštą masę sukrėsti moliūgų tyrę ir pilti vanilės ekstraktą, gerai išmaišyti.

4.

Į kitą dubenį suberti miltus, kepimo miltelius, prieskonius meduoliams ir druską, išmaišyti.

5.

Paruoštą miltų mišinį per kelis kartus suberti į tešlą, kaskart gerai išmaišant. Sudėti šokolado lašelius ir išmaišyti.

6.

Šaukštu kabinti masę, dėti ant kepimo popieriui išklotos skardos (didesnio rutuliuko forma) paliekant nemažus tarpus, nes kepdami rutuliukai plokštės.

7.

Sausainius kepti iki 180 laipsnių įkaitusios orkaitės viduryje apie 12-14 minučių. Sausainiai bus iškepę, kai krašteliai lengvai rustelės, o viduriukas dar atrodys kiek nedakepęs (vėsdami jie sutvirtės).

8.

Iškepusius sausainius išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti ant kepimo skardos, vėsdami jie truputį sutvirtės, tačiau išliks minkšti ir drėgni.

Patarimai:

Moliūgų tyrę gaminau taip – sviestinį moliūgą perpjoviau per pusę ir iškepiau orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių. Kepiau apie 1 valandą iki moliūgas suminkštėjo. Moliūgui iškepus ir kiek pravėsus, šaukštu išskobiau sėklas, o minkštimą sudėjau į elektrinį trintuvą ir sutryniau iki vientisos masės. Svarbu: mano naudotota moliūgų tyrė buvo tirša, jei jūsų atrodo skystoka, sukrėskite ją į sietelį ir palikite nuvarvėti.

{October 17, 2024}