24, Spa 2024
Cezario salotos su vištiena – pačios skaniausios

INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 4
300 gramų | vištienos krūtinėlės (2 gabalėlių) | |
1 gūželė | romaninių salotų (didesnė, arba kitokių tvirtų salotų) | |
4 riekelės | šviesios duonos (tinka čiabata, forminė ar kt.) | |
30 gramų | kietojo sūrio (mėgiamo, naudojau VILVI Memel Grand Reserve) | |
šiek tiek | alyvuogių aliejaus | |
pagal skonį | prieskonių vištienai | |
šiek tiek | druskos | |
šiek tiek | pipirų | |
Padažui: | ||
220 gramų | majonezo (kokybiško, žr. patarimus) | |
40 gramų | kietojo sūrio (smulkiai tarkuoto, naudojau VILVI Memel Grand Reserve) | |
2 šaukštai | citrinų sulčių | |
3 šaukštai | vandens (arba pieno) | |
2 vienetai | ančiuvių (žr. patarimus) | |
1 šaukštelis | dižono garstyčių | |
1 šaukštelis | vorčesterio padažo | |
1 skiltelė | česnako (nedidelė) | |
0.5 šaukštelio | pipirų |
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.Į elektrinio trintuvo indą sudėti visus padažo ingredientus ir sutrinti iki vientisos konsistencijos. Palikti pastovėti, kol ruošime salotas.
2.Romanines salotas išardyti lapais, nuplauti ir labai gerai nusausinti. Lapus rankomis suplėšyti į postambius gabalėlius, padėti į šaldytuvą, kol ruošite salotas, jog liktų traškesni.
3.Duonos riekelėms nupjauti pluteles, likusią duoną supjaustyti kubeliais. Dėti ant kepimo skardos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti trupučiu druskos ir paskrudinti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki gražiau paruduos (apie 6-7 minutes). Arba galima skrudinti keptuvėje ant vidutinės kaitros.
4.Vištienos krūtinėles perpjauti išilgai, kad gautume 4 gabalėlius. Juos iš abiejų pusių pabarstyti druska, pipirais ir mėgiamais paukštienos prieskoniais. Iškepti keptuvėje ant šiek tiek aliejaus gražiai apkepant iš abiejų pusių. Išimti iš keptuvės ir palikti porą minučių pastovėti. Tada supjaustyti riekelėmis.
5.Salotų lapus sumaišyti su padažu.
6.Į kiekvieną dubenėlį dėti salotų, jas apibarstyti duonos skrebučiais, ant viršaus dėti vištienos ir pabarstyti stambiai tarkuotu kietuoju sūriu. Valgyti iškart.
Patarimai:
•Tradiciškai Cezario salotų padažui naudojami žali kiaušiniai bei aliejus. Restoranuose kiaušiniai būna privalomai pasterizuoti, o kadangi namuose tą padaryti sudėtinga, jog išvengčiau rizikos aš naudoju kokybišką majonezą (nes majonezas būtent ir yra kiaušinio trynių bei aliejaus emulsija).
•Jei visgi norite visiškai klasikinio Cezario salotų padažo ir nesibaiminate termiškai neapdorotų kiaušinių, jį gaminkite taip – į dubenį įspauskite 2 nedideles skilteles česnako ir dėkite 4-5 ančiuvių file. Trinkite šaukštu iki masė ims priminti pastą. Tada dėkite šaukštelį garstyčių, šaukštelį vorčesterio padažo, 0.5 šaukštelio juodųjų pipirų, 2 šaukštus citrinos sulčių, 2 kiaušinio trynius. Gerai išplakite. Tada toliau plakdami šluotele labai lėtai supilkite 120 ml švelnaus skonio alyvuogių aliejaus, jog susidarytų emulsiija (pilkite labai neskubėdami, kaip kad gaminant naminį majonezą).
•Ančiuviai – būtina tikro Cezario salotų padažo dalis. Jų rasite daugelyje didesnių parduotuvių konservuotos žuvies skyriuje (šalia tuno ar sardinių). Visgi jei ančiuvių neturite ar nemėgstate, galite praleisti. Tokiu atveju į padažą patarčiau įdėti 10g daugiau kietojo sūrio.
Pabandžiau ir buvo labai skanu!