Tradicinė lietuviška kopūstienė su bulvėmis
Ingredientai:
- 500 g baltųjų kopūstų
- 3 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštas sviesto arba aliejaus
- 1 litras vandens arba sultinio (vištienos ar daržovių)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Švieži krapai ar petražolės (papuošimui)
Paruošimas:
- Supjaustykite svogūną smulkiai ir apkepkite svieste arba aliejuje, kol taps skaidrus.
- Į puodą sudėkite tarkuotą morką ir kapotus kopūstus, šiek tiek pakepinkite.
- Supilkite vandenį arba sultinį, įdėkite lauro lapą ir virkite apie 10 minučių.
- Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į sriubą.
- Virkite apie 15-20 minučių, kol bulvės ir kopūstai taps minkšti.
- Pagardinkite druska, pipirais ir apibarstykite šviežiomis žolelėmis.
Raugintų kopūstų sriuba su dešrelėmis
Ingredientai:
- 400 g raugintų kopūstų
- 3 bulvės
- 2 morkos
- 1 svogūnas
- 300 g rūkytų dešrelių
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštas sviesto
- 1 litras vandens arba sultinio
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Švieži petražolės arba krapai (papuošimui)
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite svieste, kol jis taps auksinis.
- Supilkite raugintus kopūstus ir apkepkite kartu su svogūnais apie 5 minutes.
- Supilkite vandenį arba sultinį, įdėkite lauro lapą ir virkite 15 minučių.
- Bulves ir morkas nulupkite, supjaustykite ir įdėkite į sriubą, virkite dar 20 minučių.
- Dešreles supjaustykite ir pridėkite į sriubą pačioje pabaigoje, virkite dar 5-7 minutes.
- Pagardinkite druska, pipirais, apibarstykite šviežiomis žolelėmis.
Kopūstienė su vištiena ir grikiais
Ingredientai:
- 300 g vištienos filė
- 400 g baltųjų kopūstų
- 2 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 50 g grikių
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštas aliejaus
- 1 litras vandens arba sultinio
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Petražolės (papuošimui)
Paruošimas:
- Vištienos filė supjaustykite gabaliukais ir apkepkite aliejuje kartu su smulkintu svogūnu.
- Kopūstus ir morkas smulkiai supjaustykite ir suberkite į puodą su vandeniu arba sultiniu.
- Pridėkite vištieną, lauro lapą, supjaustytas bulves ir grikius.
- Virkite apie 20-25 minutes, kol visos daržovės ir grikiai taps minkšti.
- Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su smulkintomis petražolėmis.