Aštri raugintų kopūstų sriuba (kraujo dešros ir paprikos sriuba)
Ingredientai:
- 500 g raugintų kopūstų
- 1 kraujo dešra (gali būti pakeista kitu rūkytu dešros tipu)
- 1 didelis svogūnas
- 2 morkos
- 2 bulvės
- 2 česnako skiltelės
- 1 šaukštas paprikos miltelių (aštriosios)
- 1 aitrioji paprika (pagal skonį)
- 1 lauro lapas
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1,5 litro vandens arba vištienos sultinio
- Druska ir pipirai
- Aliejus kepimui
- Šviežios petražolės arba krapai
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir kraujo dešrą.
- Įkaitinkite aliejų puode ir pakepinkite svogūną su česnaku iki auksinės spalvos.
- Sudėkite supjaustytą dešrą ir aitriąją papriką, apkepkite kelias minutes.
- Įdėkite pomidorų pastą, raugintus kopūstus, paprikos miltelius, lauro lapą ir vandens arba sultinio.
- Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių.
- Suberkite supjaustytas morkas ir bulves, virkite dar apie 15-20 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Pagardinkite druska, pipirais, šviežiomis žolelėmis. Sriuba turi būti tiršta ir aštri.
Korėjietiška aštri kopūstienė su kimči (kimchi jjigae)
Ingredientai:
- 200 g kimči (korėjietiški rauginti kopūstai)
- 200 g kiaulienos (gali būti šoninė arba liesesnė mėsa)
- 1 didelis svogūnas
- 1 šaukštelis Gochujang (korėjietiška aštri pasta)
- 1 šaukštelis Gochugaru (korėjietiški aštrūs pipirų dribsniai)
- 3-4 česnako skiltelės
- 1 šaukštas sojų padažo
- 1 šaukštelis sezamų aliejaus
- 500 ml vandens arba daržovių sultinio
- Tofu (nebūtina, bet galima įdėti)
- Švieži svogūnų laiškai
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite kiaulieną ir svogūną. Kepkite juos su sezamų aliejumi dideliame puode, kol kiauliena gražiai apskrus.
- Įdėkite kimči, Gochujang, Gochugaru, smulkintą česnaką ir kepkite dar kelias minutes, kol kvapas taps intensyvesnis.
- Supilkite vandenį arba sultinį, pridėkite sojų padažo ir užvirkite.
- Jei naudojate tofu, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į sriubą.
- Virkite apie 20-30 minučių ant vidutinės ugnies.
- Prieš patiekdami sriubą apibarstykite šviežiais svogūnų laiškais. Ši sriuba yra itin pikantiška ir gali būti koreguojama pagal norimą aštrumo lygį.
Meksikietiška aštri kopūstienė su čili ir pupelėmis
Ingredientai:
- 300 g baltųjų arba raudonųjų pupelių (gali būti iš skardinės)
- 400 g smulkintų kopūstų
- 1 svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 1 aitrioji paprika (jalapeno arba habanero pagal skonį)
- 1 šaukštas maltos kmynų sėklos
- 1 šaukštas čili miltelių (pagal skonį)
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 lauro lapas
- 1 l daržovių sultinio
- Aliejus kepimui
- Druska, pipirai
- Šviežios kalendros
Paruošimas:
- Pakepinkite svogūną ir česnaką aliejuje, kol taps auksinės spalvos.
- Įdėkite aitriąją papriką, maltus kmynus, čili miltelius ir trumpai apkepkite.
- Įmaišykite smulkintus kopūstus, pomidorų pastą ir lauro lapą. Gerai išmaišykite.
- Supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 15 minučių, kol kopūstai taps minkšti.
- Įdėkite pupeles, druską ir pipirus, virkite dar 10 minučių.
- Patiekite sriubą apibarstytą šviežiomis kalendromis. Sriuba bus tiršta, soti ir aštri – tikras meksikietiškas smūgis!
Aštri rūgštynių ir kopūstų sriuba
Ingredientai:
- 300 g baltųjų kopūstų
- 200 g rūgštynių
- 1 morka
- 2 bulvės
- 1 svogūnas
- 1 aitri paprika
- 2 česnako skiltelės
- 1 šaukštas aliejaus kepimui
- 1 litras daržovių sultinio
- Druska, pipirai
- Citrina (pagal skonį)
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir aitriąją papriką, kepkite aliejuje, kol suminkštės.
- Sudėkite tarkuotą morką, bulves ir smulkintus kopūstus. Viską apkepkite.
- Supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 15 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Įdėkite rūgštynes, druską, pipirus ir virkite dar 5 minutes.
- Jei norite dar daugiau rūgštumo, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
- Ši sriuba gaivi, su rūgštumo ir aštrumo deriniu.